5 Tips als je kind verlegen is
Meidenvenijn
Bella is een meisje van 7. Bella is een periode bij mij op individuele training geweest omdat ze slachtoffer was van meidenvenijn. De Training met Bella was een feest! Bella was slim en lief en ze pakte mijn handvaten heel snel op! Bella werd sterker en weerbaarder.
Bij de afronding van de training kreeg ik een mailtje van haar moeder met nog een laatste vraag:
Hoi Michanou,
Ik had nog een vraagje – misschien dat jij daar nog ideeën/advies bij hebt.
Bella wordt heel zenuwachtig als er iets nieuws aankomt. Zoals bij eerste keren turnles, op zomer-dag-kamp met vriendinnen, uit logeren, vandaag naar school waarbij er een soort spelletjes dag was. Allemaal dingen die ze dan van te voren eng en spannend vindt. Ze wordt dan van te voren zenuwachtig en in het begin daadwerkelijk misselijk van de zenuwen. Ze barst in huilen uit als ze er is en wilt het liefst thuis blijven. Terwijl als ze er eenmaal is het daarna goed komt en ze na het eerste half uur of wat wel plezier heeft.
Heb jij tips voor haar en ons om hier mee om te gaan? We horen het graag!
Sociale fobie
Kinderen, en voornamelijk kinderen die zijn gepest, kunnen een sociale fobie ontwikkelen. Meidenvenijn is in al zijn aanwezigheid vooral NIET aanwezig. Het roddelen, stiekem lachen en de venijnige blikken kunnen je bij voortduring aan het twijfelen brengen
Bij Bella kwam het door het buiten gesloten worden. Hierdoor ontwikkelde zij een sociale fobie en kreeg ze allemaal niet helpende gedachten in haar hoofd!
Kinderen met een sociale fobie (sociale angststoornis) zijn bang voor de omgang met anderen. Zij zijn bang voor kritiek van anderen of bang om zichzelf voor schut te zetten. De angst is zo groot dat ze sociale situaties vermijden. Bijvoorbeeld school en feestjes. Als ze de situatie niet kunnen vermijden, dan trillen, blozen en zweten zij veel.
Voor kinderen zijn sociale contacten belangrijk. Vooral omdat op jonge leeftijd de sociaal-emotionele ontwikkeling in volle gang is. Het ontwijken van sociale situaties remt deze ontwikkeling.
Ik wilde eigenlijk de coaching sessies met Bella afronden want ze was beslist weerbaarder geworden. Toch besloot ik om nog 2 sessies te plannen. We gingen aan de slag om te oefenen in het positief voelen, denken en doen.
5 tips om sociale fobie te verminderen
Hierbij 5 tips die ik bij Bella heb toegepast om haar sociale fobie te verminderen:
- Helpende gedachten. Bedenk samen met je kind helpende gedachten bij specifieke situaties die hem of haar op dat moment zouden kunnen helpen. Dit filmpje kan hierbij helpen.
- Ontspanningsoefeningen. Laat je kind voor een spannende moment , een feestje of een speelmoment, eerst 5 minuten rustig ademhalen. Rustig door de neus uit door de mond, tel hierbij tot 5, herhaal dit 5 keer.
- Thuis oefenen. Nodig een paar kinderen uit en laat je kind in de thuissituatie oefenen in het spelen.
- Spelletjes. Er zijn leuke aantrekkelijke spelletjes op de markt die het positief denken bevorderen. Voorbeelden zijn: “IK DENK ME STERK” en “HET EMOTIESPEL”.
- Praat over de angst met je kind. Neem de angst van je kind serieus! Deel het ook met de leerkracht , zodat de omgeving je kind kan helpen. Hulp zoeken bij een kindercoach kan uiteraard ook helpend zijn in het aanpakken van het probleem.
Bella vond na 7 keer coaching bij mij genoeg. Ze kon verder.
Deel dit blog