BullyBuddy zomerkamp
Het is bijna zover!
Nog anderhalve maand en dan is het zover, Het BULLYBUDDY zomerkamp. De afgelopen weken hebben in het teken gestaan om Konfia en het zomerkamp op de kaart te zetten. Wij hebben in Hilversum geflyerd en daar ook onze eerste vlog gemaakt. We hebben fantastische aanmeldingen binnen van tieners die gemotiveerd zijn en zin hebben in een week plezier. Bijzonder om een ieder zijn verhaal te horen.
Tijdens het kamp gaan we trainen, maar ook chillen. Er staat een bootcamp op het progamma, we gaan de heerlijkste lunches klaar maken en ontspannen op de hei. Er komt een extra nieuwsbrief over het kamp uit, die plaats ik volgende week!
Kijk ook een keer op onze facebook pagina waarop wij veel interessante weetjes, nieuwsberichten, leuke foto’s, blogs en video’s op zetten die in het teken staan van pesten. Hier staat ook info over het kamp.
Tijdens mijn telefonische intake gesprekken , valt het mij vaak op dat ouders niet de cijfers omtrent pest problemen weten, en waar moet je nou opletten bij je eigen kind als je vermoedens heb of hij of zij wordt gepest. Onze Amber is er weer heerlijk ingedoken. Hieronder wat info.
Pestgedrag
Pesten komt zowel voor op de bassischool als voortgezet onderwijs. Volgens een Landelijk onderzoek geeft 67 % van de leerlingen van het voortgezet onderwijs aan dat zij slachtoffer zijn geweest van pesten terwijl dit bij bassischoolleerlingen 10% is. Pesten is voor ouders niet altijd duidelijk te herkennen omdat er verschillende vormen van pesten zijn, maar ook omdat dit in een omgeving gebeurt waarin zij niet aanwezig zijn. Er zijn kinderen die het bij hun ouders aangeven als zij gepest worden, maar er is ook een grote groep kinderen die er vaak niet voor uit durven te komen omdat zij in zekere zin een schaamte ervaren. Er zijn signalen te herkennen bij kinderen die gepest worden. Dan nog is het lastig te herkennen doordat ieder kind anders reageert als diegene gepest wordt. Voor een ouder is het belangrijk om bewust te zijn van signalen die een kind kan uiten. Signalen die uit pestgedrag voortkomen zijn bijvoorbeeld:
- Angst om naar school te gaan
- Weinig of geen vrienden
- Vervalt in gedrag van vroeger zoals bed plassen of duimen
- Concentratiestoornissen
- Thuis veel ruzie maken
- Lichamelijke klachten zoals misselijkheid, buikpijn of hoofdpijn
- Thuiskomen met kapotte kleren, kneuzingen of verwondingen
- Slaapt onrustig
Het wil niet zeggen dat als een kind bepaald gedrag vertoont, het gelijk gepest wordt. Wel zal alertheid en het observeren van het kind bij een gedragsverandering ervoor zorgen dat het tijdig bespreekbaar kan worden gemaakt of hulp wordt geboden.
Op scholen worden er veelal individuele hulp geboden of in een groep waarbij wordt gekeken naar de groepsdynamiek. Voor een slachtoffer van pesten is de hulp op school een begin om het pesten te laten stoppen doordat het van dichtbij kan handelen. Toch is hulp van buitenaf ook aan te raden omdat de school voor het kind niet meer als veilige basis wordt gezien. Er is weinig vertrouwen doordat het binnen de school heeft plaatsgevonden. Bij Konfia zijn wij ervan bewust dat een veilige omgeving voor het kind belangrijk is om zijn/ haar kwetsbaarheid te tonen.
Waarom een zomerkamp tegen pesten?
Door zomerkampen te organiseren wordt er op een luchtige manier om gegaan met het onderwerp ‘pesten’. Het pesten zal niet per direct worden gestopt, maar het kind leert zelf ermee om te gaan. Doordat het in een groep plaatsvindt waarbij iedereen een eigen verhaal heeft zal het kind ervaren dat hij/zij niet alleen is. Het kind leert grenzen aan te geven en weerbaarder te worden. Het waardevolste wat een kind meekrijgt vanuit het kamp is een buddy. Een vertrouwenspersoon waar het kind op kan terugvallen als hij/zij zich eenzaam voelt waardoor hij/zij er niet alleen erover kan praten, maar ook weer sterker wordt. Dat is wat je ieder kind gunt.
Film
‘spijt lijkt actueler dan het lijkt’
Een verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee. Een tienerfilm die in 2013 in de bioscopen is verschenen. Destijds gaf de film al een realistisch en goed beeld over wat pesten doet met een persoon en hoe kinderen met deze pijn kunnen omgaan. Niet voor niets heeft deze film dan ook tientallen prijzen gewonnen. Daarom is deze film ook een aanrader voor u als ouders, maar ook voor het kind.
David zit in de tweede van de middelbare school. In zijn klas zit Jochem, een jongen die veel wordt gepest door andere leerlingen. Het pesten incasseert hij en daar reageert hij ook niet op. Zijn moeder is op de hoogte, maar Jochem wil niet dat zij dit bij de school aankaart uit angst. Naast leerlingen doet de klassenleraar er ook niets tegen, sterker nog hij doet soms een klein beetje mee. Het pesten uit zich in lichamelijk en psychisch geweld. David ziet dit van een zijlijn aan en gaat er ook een keer tegenin waarna zijn fietsband is leeg geprikt waardoor hij zich daarna afzijdig houdt. Op een avond komt Jochem niet meer thuis en blijkt hij spoorloos verdwenen…
Boek
Thomas weet niet hoe hij moet omgaan met het gepest van Koen. Hoe meer Koen hem pest, hoe meer Thomas het gevoel krijgt dat hij een niemand is. Gelukkig zijn er kinderen en volwassenen die hem willen helpen. Zal het Thomas lukken om zijn verhaal te veranderen en zich weer een iemand te gaan voelen?
Niemand! is een uitgave van Bazalt Educatieve Uitgaven en geschreven door Erin Frankel, dezelfde auteur als de Bazalt-serie Pesten in Perspectief, waarin meisjes de hoofdrol spelen. Deze boeken vormen een uitstekend startpunt om pesten op school bespreekbaar te maken. De boeken bevatten tips voor leerlingen en reflectieve vragen die leraren kunnen stellen.
Deel dit blog