Sexting, een nieuwe vorm van Pesten

Afgelopen maand had ik een inspirerend gesprek met een bezorgde moeder. Haar kind had een sexueel getinte foto van zichzelf opgestuurd naar een vriendje. Ze had dit totaal onbevangen en vol vertrouwen gedaan. Moeder was in paniek, verdrietig en boos, maar heel krachtig, ze bleef communiceren met haar kind.

De combinatie van de onbevangenheid van haar kind en de kracht van deze moeder raakte me. Sexting is een hot item onder pubers. Men lijkt het normaal te vinden om sexueel getinte foto’s naar elkaar op te sturen. In mijn omgeving kent iedereen wel iemand die er mee te maken heeft gehad. Amber is er in gedoken en vond het volgende:

 

Sexting is een nieuwe vorm van pesten die in de afgelopen jaar in opkomst is. Een vorm van pesten die is ontstaan door de smartphones en social media. Sexting is afgeleid van het Engelse woord sex en texting, waarbij er via social media naaktfoto’s of filmpjes worden verspreid. Het is zodanig toegenomen dat er in het afgelopen jaar in elke maand wel een middelbare school in de publiciteit is gekomen door filmpjes en foto’s van leerlingen. EenVandaag heeft een onderzoek gedaan, waaruit is gebleken dat een kwart  van de veertienhonderd jongeren tussen de 12 en 24 jaar, naaktfoto’s of filmpjes van zichzelf heeft.  Op het moment dat de foto’s en filmpjes worden verspreid zijn de gevolgen niet te voorzien, en is het evenmin duidelijk welke  impact dit uiteindelijk heeft op de jongeren. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat een meerderheid van de jongeren ervan overtuigd is dat voorlichting over sexting ervoor zorgt dat het kan worden voorkomen.

Sexting kan veel impact hebben op het leven van een jongere. Konfia biedt zowel individuele hulpverlening als een zomerkamp aan waarin sexting een onderwerp is dat besproken wordt. Wij bespreken dit onderwerp vooral omdat wij onszelf ervan bewust zijn dat het een vorm van pesten is die kwetsbaar maakt en die helaas ook een trend is. Voor de jongeren willen wij zowel een vertrouwenspersoon zijn als ervoor zorgen dat zij weten wat sexting is en begrijpen wat de gevolgen ervan zijn.

 

Media

Het boek gaat over de vijftienjarige Elena. Ze heeft het thuis niet zo naar haar zin, want haar moeder heeft een nieuwe vriend en daar kan Elena het niet goed mee vinden. Online leert ze Tim kennen, een jongen van zeventien. Ze wordt zo verliefd, dat ze besluit in te gaan op zijn suggestie om aan seks-chats te doen. Niet veel later stelt Tim voor dat ze elkaar een keer in het echt ontmoeten. Elena gaat daar op in, maar dan verdwijnt ze spoorloos.
Parallel loopt ook het verhaal van Job, die rondloopt met een groot verdriet dat hij probeert te onderdrukken. Wanneer Elena verdwijnt lijkt het spoor naar hem te leiden.

Een boek van schrijfster Marlies Slegers, waarbij het thema ‘sexting’ goed naar voren komt. Hierdoor krijgen jongeren een goed beeld over de gevolgen van sexting, maar ook handvaten om ermee om te gaan.

Serie Netflix original : 13 reasons why

Het verhaal van Hannah Baker, die na een aantal gebeurtenissen uiteindelijk heeft besloten om zelfmoord te plegen. Zij heeft 13 redenen op 13 tapes opgenomen, die uiteindelijk ervoor hebben gezorgd dat zij dit besluit heeft genomen. Het verhaal wordt niet vanuit haar perspectief verteld, maar door de ogen van een vriend doordat hij de tapes aan het beluisteren is.

De serie geeft een sterk beeld hoe kwetsbaar jongeren op dit moment zijn. Daarnaast is sexting ook een onderwerp dat erin terugkomt, waarbij een onschuldige foto impact heeft op verdere gebeurtenissen. Jongeren hebben vaak niet het besef wat voor impact het kan hebben voor henzelf, maar ook niet bij een ander.

sexting-300