Heeft mijn kind genoeg zelfvertrouwen?

Ik geloof dat kinderen met de juiste begeleiding hun zelfvertrouwen weer kunnen opbouwen. De meeste kinderen en tieners komen in mijn praktijk om hiermee aan de slag te gaan.

Ik hoor vaak van ouders dat ze het lastig vinden om te herkennen of hun kind weinig zelfvertrouwen heeft. Een kind gedraagt zich thuis vaak anders, en je bent er niet altijd bij wanneer ze met andere kinderen spelen (ook al ken ik sommige ouders die op school zich achter hun auto verstoppen )

Hoor jij van de leerkracht of andere personen terug dat jouw kind onzeker is of heb je als ouder zelf een vermoeden van weinig zelfvertrouwen bij jouw kind?

Onlangs heb ik hiervoor samen met de ouders die ik tegen kom in mijn praktijk een checklist ontwikkeld. Met hulde aan alle ervaringsdeskundigen in combinatie met 24 jaar werkervaring met kinderen en tieners.

 

Checklist heeft mijn kind genoeg zelfvertrouwen.

  • Geeft jouw kind zichzelf wel eens een compliment?
  • Is jouw kind erg kritisch op zichzelf of op zijn haar uiterlijk?
  • Reageert jouw kind vaak negatief wanneer hij of zij iets nieuws wil uitproberen?
  • Durft je kind nee te zeggen wanneer hij of zij iets niet wil, bijvoorbeeld met speelafspraken met vriendjes?
  • Laat jouw kind in de groep zichzelf goed horen, en neemt je kind ruimte in? Het hier ben ik verhaal
  • Staat jouw kind sterk, voeten stevig op de grond, schouders naar achteren?
  • kijkt jouw kind jou sterk aan? Wanneer jullie met elkaar praten?
  • Vind jouw kind nieuwe sociale activiteiten erg spannend?
  • Heeft jouw kind wel eens last van buikpijn omdat hij of zij iets niet durft?
michanou