hoe zorg je voor een veilige sfeer in de klas

Lucht je hart: een kennismakingspel!

Groep 5

Ze hadden er zin in.  Op deze dinsdag ochtend. De start van een nieuwe groepstraining omgaan met elkaar in de klas. Hollend dan weer rustig , wandelend of  huppelend komen ze het klas lokaal binnen. Want er is  ruzie in de klas, pesten komt ook wel voor. Ze kennen elkaar wel, maar ook weer niet. Er zijn kinderen verhuisd en nieuwe kinderen ingevoegd. Werk aan de winkel. Wat weten we eigenlijk van elkaar? Ik  start met een kennismakingspel . Het Ja en Nee spel . Daar komen de vragen, bij vraag 4 vraag ik ;” zijn je ouders gescheiden?” en 4 kinderen gaan er bij ja staan, ze kijken elkaar een beet onwennig aan. Er ontstaat een gesprekje. Over heen en weer reizen, stiefbroers en dubbele vakanties.  Ineens kwam er een andere wending in dit kennismakingspel: midden in het gesprek wijst een kind naar een jongen . Hij staat in het midden. Bij hem is het anders juf Michanou. Hij loopt naar me toe en ik kijk hem nieuwsgierig aan. Mijn vader is overleden , tranen hij slikt ze weg. Hij praat verder, er hangt een foto in de huiskamer, “ ik denk aan hem” elke dag . De klas staat om hem heen en ze luisteren en troosten…

 

Boze moeder

Een boze moeder aan de telefoon. Ze staat al heel lang op de wachtlijst voor een groepstraining bij mij dus waarom is er nu pas een afspraak? Omdat ik het eerder niet rond kreeg maar ik ben nu beschikbaar en wil haar helpen met de problemen met haar kind. Ik krijg met moeite een intake gepland, haar gezin had een druk bezette agenda. Ik voel weerstand, ga ik mijn best doen of zullen we de boel gewoon afblazen? Haar weerstand heeft invloed op mij en dus ook op haar kind. Krijg ik ooit verbinding …

 

Glimlachen

Die middag na een intensieve ochtend school sessie zit we tegenover elkaar. Even wat onwennig, haar zoon lacht en ik lach terug. We praten wat over het leven, en dan voegt ze in. Ik ontspan. Ze vertelt over haar verleden, haar openhartigheid verbaast me maar ik zeg niets en luister. Had ze deze training vroeger gehad dan was haar veel therapie op oudere leeftijd gespaard gebleven, ze bestudeert mijn gezicht,  Ik kijk haar voor het eerst recht aan en we glimlachen naar elkaar….

 

Gouden momenten

Het is belangrijk om tijd te nemen voor jezelf om te begrijpen wat je voelt. Maar nog belangrijker is het om tijd te nemen voor elkaar. Om gezien te worden , dat geeft rust, kracht en erkenning. Misschien net dat ietsje extra aandacht  soms met een simpele vraag hoe gaat het met je, of een opmerking , als “lucht je hart “ ik maak nu even tijd voor je. Voor mij de gouden momenten in mijn dagelijkse praktijk

lucht-je-hart